جای هیچ تردیدی نیست که یکی از مهمترین چالشها و موضوعات جنجال برانگیز قرن جاری در سراسر جهان ، مسئله انرژی است،اهمیت این بحث در سالهای نخست دهه 1960 زمانی که تقاضا برای عرضه ذخایر نفتی و انرژی ناشی از آن افزایش چشمگیری یافتروشن شد. توجه به این موضوع که منابع سوخت فسیلی محدود و روبه کاهش هستند مسئولین را به فکر یافتن روشهایی جهت استفاده بهینه از انرژی انداخت. به طور کلی روشهای گوناگونی برای حفظ منابع انرژی وجود دارد. معمولترین روش صرفهجوییمیباشد که از طریق فرهنگ سازی میسر است.
Building management system یا BMS که در فارسی آن را مدیریت هوشمند ساختمان ترجمه کرده اند به مجموعه سخت افزارها ونرم افزار هائی اطلاق میشود که به منظورمانیتورینگ وکنترل یکپارچه قسمتهای مهم وحیاتی درساختمان نصب میشوند.[ 1 وظیفه این مجموعه، پایش مداوم بخش های مختلف ساختمان و اعمال فرامین به آنها به نحویست که عملکرد اجزاء مختلف ساختمان متعادل با یکدیگرودرشرایط بهینه وباهدف کاهش مصارف ناخواسته وتخصیص منابع انرژی فقط به فضاهای در حین بهره برداری باشد.این سیستم میتواند در برگیرنده تمام سرویس های الکتریکی , مکانیکی , و حفاظتی ساختمان باشد. این سرویس ها شامل گرمایش، سرمایش، تهویه مطبوع، آسانسور، نیروگاه برق اضطراری، پله برقی، کنترل روشنایی، دوربین مدار بسته، اعلام و اطفای حریق، کنترل تردد و . هستند به طور معمول ازBMSدر اکثر ساختمانها برای کنترل تأسیسات گرمایش و سرمایش، روشنایی و کنترل تردد بهره برداری می شود.تحقیقات نشان می دهد که به کارگیریBMSدر بهترین حالت باعث کاهش 30 درصدی در مصرف انرژی ساختمانها می شود. امااستفاده از سیستمهای یکپارچه نسبت به سیستمهای مجزا 15 درصد قابلیت بالاتر ایجاد می کند.
امروزه سیستمهای مدیریت ساختمان با تجمیع تمامی منابع اطلاعاتی و تجهیزات آنالیز دادهای موجب ایجاد درک و بینش منحصربهفرد از نحوه ارائه خدمات ساختمانی به ساکنین خانه هوشمند میشوند؛ بهطور مثال، این سیستمها با مدیریت و مانیتورینگ سیستمهای HVAC، ایرادات فنی و عملکردی آنها را شناسایی و برطرف میسازند. سیستمهای مدیریت هوشمند ساختمان فراتر از تجهیزات صِرف میباشند و از دادههای تمام سیستمها مانند HVAC، روشنایی، کنتورهای هوشمند، گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، امنیتی و … جهت بهینهسازی عملکرد کل ساختمان استفاده می نمایند.
این ویژگی به ساختمانها این اجازه را میدهد تا نسبت به شبکه هوشمند انرژی پاسخگو باشند و به وسیله تعامل سازنده با اپراتورهای ساختمان موجب تقویت آنها با سطوح بالاتری از اطلاعات وضعیتی و کارکردی میشوند. فناوریهای هوشمند زمانیکه با یکدیگر در ارتباط هستند، به صورت کارآمدتری فعالیت می نمایند؛ در واقع اطلاعات هنگامی معنادار هستند که جامع باشند، در غیر این صورت نمیتوانند عملا مفید واقع شوند. بههمین دلیل است که سیستمهای مدیریت هوشمند ساختمان، زیرسیستمهای مختلف موجود در آن را به یکدیگر مرتبط نموده و در نهایت یک ساختمان هوشمند را ایجاد میکنند و از این طریق موجب بهبود آسایش و کارایی ساکنین آن و همچنین کاهش هزینه های مصرف انرژی میگردند.
این سیستم یکپارچه سازی، ضمن نظارت بر بخشهای مختلف ساختمان و ایجاد شرایط محیطی مناسب با ارائه خدمـات به صورت همزمان، سبب بهینهسازی مصرف انرژی، ارتقای سطح کارایی و بهرهوری دستگاهها، ارزش افزوده و امکانات موجود در ساختمان می گردد. بدیهی است با این کار سرمایه اولیهای که صرف اجرای سیسـتم هوشمند شده است از راه صـرفهجوییهای حاصـل از آن جبران میگردد. در این سیستم، انرژی بهدرستی مصـرف شده و ضمن محـافظت از انرژی تولید شده، راههای صـرفه جویی و بهرهوری نیز نشان داده میشود.
منبع:پاورپوینت مصرف انرژی در ساختمان (BMS)
درباره این سایت